Dr. Hadnagy János igazságügyi szülész-nőgyógyász szakértő:

Volt már egyszer egy méhűri letapintás. Abban az esetben, ha véres az uterus, atónia irányába kezdték el kezelni, teljesen szakmailag helyesen. Azonban ez nem volt elegendő, nem csillapodott a vérzés, ezért döntöttek úgy, hogy és az ultrahang lehet, hogy pont egy véralvadékot vett fel a méhüregében, véralvadékot véleményezett, esetlegesen retenciónak, de akkor találtunk megint egy okot. Tehát egy oknyomozással mint általában a betegség diagnózisa, az is egy oknyomozási tevékenység különböző algoritmusok alapján, és itt a szakmailag előírt algoritmus követése maradéktalanul megvalósult megítélésem szerint. Ezért meg kell ezt ismételni. Annak ellenére, hogy valaki ezt nem így állítja én magam is megismételtem volna a méhűri betapintást, miután felvetődik a retenció illetve az abrázió, ez már méhkaparás, erőteljesen kell kiüríteni a méh üregét, hogy össze tudjon a méhizomzat húzódni. A méhizomzatnak van egy sajátossága, amikor valami idegen test benn marad, egy picike lepénydarab, pl. terhesség megszakítás után egy kis ujjbegynyi szövet, benn maradt egy icike-picike kis lepényszövet, és nem tud a méh rendesen összehúzódni.

Észlel valamilyen idegen testet, és az összehúzódást gátolja. Ugyanígy van a gyermekágyas állapotban csak azzal a különbséggel, hogy egy óriási méhüregről van szó, tehát bent marad egy jelentősebb burokrész, vagy jelentősebb kisebb-nagyobb lepénydarabka, nem tud összehúzódni.

Kérdésem:

Épnek írtak le mindent!  Be is tapintottak! Mi is maradhatott még bent??  Mire utalt az előző napi  39,9 es láz??

Varga sebész milyen jogon foglal állást bármiben is?  Varga dr. menjen hadi sebésznek, a fronton lehetett így gondolkodni az I. világháborúban, de nem a XXI. században!

Dr. Jaklovics Ferenc igazságügyi szülész-nőgyógyász szakértő:

Milyen tünet kísérte akkor, ha én most klinikusként ott lennék, és mit tennék. Két tünete volt, volt egy alvadásos vérzése, és volt egy lázas állapot, ami 38,5 fok. Elsődlegesen azonban mivel alvadékos a vérzés, DIC-re nem gondolok, nyilván, mert alvadt a vére. Elsődlegesen a fertőzésre gondolok, melynek a leggyakoribb gyermekágyi oka a lepényrész visszamaradása. Ezért azonnal elkezdem az antibiotikumos kúrát.

Megjegyzésem:

Tudja az anyagot, csak rosszul, félrevezetve alkalmazza!

A másik, a lepényrészt el kell távolítanom, ezért elsőként nézek egy ultrahangot, hogy valóban lepény

része maradt van-e, maradt-e vissza, és mivel az ultrahang leírt egy 18 mm-es lepényszerű szövetet,

azonnal elvégzem a patológiás indokok alapján a méhűri ismételt beavatkozást.

Megjegyzésem:

Ezt láthatta volna már az elsőnél is!! Mitől volt ép a lepény?? Nálam a 18mm az majd 2 cm..

Ezért azonnal elkezdem az antibiotikumos kúrát, ugye kapott 1,2 g Augmentint, amely közismert, hogy fél-egy órán belül hat, terápiás szintre emelkedik a vérben, hiszen a vérfehérjékhez kötődő százaléka mindössze 18 %-a. Azonnal szabadon kering a vérben, és fél órán, egy órán belül terápiás szinten van a gyógyszer hatása.

Megjegyzés:

Jól mondja, csak sorrendet cserélt, illetve időpontot felejtett!

Bumm kanállal szoktuk elvégezni, annyi a különbség ilyenkor, itt már antibiotikumos profilaxis történik, ez megtörtént, illetve szövettani vizsgálatot kell végezni. Ez is megtörtént. A profilaktikus javallat alapján végzett szülés utáni betapintás sem antibiotikumos profilaxist nem igényel, sem pedig szövettani vizsgálatot.

Párhuzamosan mentek a laborvizsgálatok, a vérkép, a CRP, az alvadásvizsgálat ez mind időigényes.

Megjegyzés:

Mikortól?   Mi és mennyire időigényes?

Dr. Jaklovics Ferenc igazságügyi szülész-nőgyógyász szakértő:

Ennek banálisabb okai lehetnek, hogy lepényrész visszamaradása, hiszen ha azt eltávolítom, akkor meggyógyul antibiotikum kíséretével.

Megjegyzés:

Jól mondja, így kellett volna…

Dr. Hadnagy János igazságügyi szülész-nőgyógyász szakértő:

Különösebb jelen esetben nem volt a szülés körül olyan körülmény, amely indokolta volna a szokásosan kötelező két órán túl menően is egy fokozottabb megfigyelését a sértettnek.

Dr. Hadnagy János igazságügyi szülész-nőgyógyász szakértő:

Beavatkozást követően is nem volt vérzés. Teljes jólét állapotában volt a sértett.

Tehát nem indokolt különösebb odafigyelés.

Megjegyzés: Indikáció nélküli, méhűri betapintás jódos betadinos öblítés nélkül!   Majd 16 órakor 39,9c  láz.

Folyt. Köv.

Greiner Tamás