A fenti sorok nem egy olasz western filmre rímelnek, hanem egy magyar horrorra. Sajnálatos, hogy pár sarlatán kéretlenül főszerepet osztott családunknak ebben a tragédiában.

Szepszis

A szepszis vagy vérmérgezés a szervezet egészét érintő gyulladásos válaszreakció (angolul: Systemic inflammatory response syndrome, SIRS), melynek hátterében fertőzés áll. A szepszis súlyos, potenciálisan életveszélyes állapot, mely során a gyulladásos válasz kontrollálatlan, ezért a szervezet magát is károsítja, a folyamat végül többszörös szervi elégtelenségbe (angolul: Multiple organ failure, MOF) torkollik. Ezt a reakciót akár egyes kórokozók, akár azok mérgező termékeinek a vérkeringésbe jutása okozza. A kórokozók leggyakrabban baktériumok, de lehetnek vírusok, gombák és egyéb mikrobák, például protozoonok. Ha a szepszis kritériumai mellett szervi elégtelenség is kialakul, súlyos szepszisről, ha pedig tejsavas acidózis vagy intravénás folyadékpótlással sem korrigálható hipotenzió (vérnyomáscsökkenés) kíséri, akkor szeptikus sokkról beszélünk.

Méhűri műszeres (Bumm-kanalas) merénylet   Dr. IVÁNYI PÁL

„Nem érdekes, mások mit gondolnak, ha tudod, hogy igazad van.”

(Dan Wells)

Ideje tiszta vizet önteni a pohárba, nem szabad mellébeszélni. Méhlepény darabot hagyott bent dr. Iványi, a Bumm-kanalas vizsgálattal meg megnyitotta Eszter szervezetét a fertőzés előtt. Főleg úgy, hogy a protokollként előírt jódos betadinos öblítést nem végezte el (!), ezt igazolja az általa írt orvosi dekurzuslap.

Azt állítják a lepény június 28-án, 11:10-kor távozott, épnek írták le, a burkot pedig hiánytalannak.

Ellentmondd, hogy ez után-pontosan nem jelölt időpontban-méhűri betapintást végeztek. Ennek indokaként-szokatlan írásképpel-„idős, harmadszor szülő nő” olvasható. Az „idős, harmadszor szülő nő” semmiképpen nem képezi indikációját egy méhűri betapintásnak, főleg nem-nőgyógyászati alapok nélkül- a jódos betadinos öblítés nélkül, ami egyébként a fertőzést hivatott megakadályozni. Ebben az esetben nem volt hivatott, mert nem lett elvégezve.

Az abrasiót (méhkaparás) június 29-én,  04:50-kor elvégezték: a leírás szerint „minimális” kaparék ürült, kevés, retencióra utaló anyaggal, ezt szövettanra küldtük.

Azt gondolom innentől kezdve minden laikusnak is érthető, hogy Eszter miért kapott vérmérgezést, mi váltotta ki a többszörös szervi elégtelenséget. Elfogadható-e büntetés nélkül az, hogy Eszternek június 28-án 16 órakor mértek 39,9 fokos lázat, majd 17 órakor (?) 37,7 fok, utána június 29-ig, 3 óra 35 percig nem történt lázmérés? Ez egyébként Dr. Jónás utólagos bejegyzése, ami nem más, mint az orvosi lap meghamisítása! Véleményem szerint akármit mond, nem volt ideje a „betegekkel” foglalkoznia, mert 3 óra 35-ig nem történt lázmérés!  Ez pontosan 11,5 óra, a 39,9 fokos láz megjelenésétől.

Ismét kérdezem: ennyi sarlatánság elfogadható-e büntetés nélkül?

Szerintem nem, ezért számtalan kérdés jogos, amelyekre Dr. H. L. Fejér megyei osztályvezető főorvos, megyei szakfelügyelő hazugsághegyekkel válaszolt meg. Dr. H. L. esetében az a kérdés: az osztályán, ha műhiba történik, ki az orvosszakértő?

Lehet Esztergomból jár vissza a kölcsönkenyér? Kéz-kezet mos?

Ezért nincs min csodálkozni.

De erről később!

Greiner Tamás